AFYONKARAHİSAR EMİRDAĞ DA BULUNAN SOY İSMİMİZİ TAŞIYAN SOKAĞIMIZ
DOĞDUĞUM EVİMİZ
TAMİR EDİLMİŞ HALİ İLE DOĞDUĞUM EVDEN BİR GÖRÜNTÜ
İLK VE ORTA OKULA GİDERKEN BEN
İLK OKULUM ANKARA DİKMEN İLK OKULU
Dost Kâmil, Kul Kâmil mahlaslarını kullanan şair, yazar Kamil Sayın, 08. 01. 1955 tarihinde Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde Dünyaya gelmiş, henüz üç yaşında iken Babası Musa Kazım Beyin görevi nedeni ile Ankara’ya yerleşmiştir. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamış, 30. 08. 1973 tarihinde Sevgili Eşi Döne Kubat Hanım ile evlenmiştir. Hatice, Musa Kazım ve Zehra isimlerinde üç çocuğu vardır. 1978 yılında askerliğini tamamladıktan sonra ailesi ile birlikte Belçika’nın Brüksel şehrine yerleşmiş ve halen Brüksel’de ikamet etmektedir.
Kamil Sayın babasının yakın dostları olan Âşık Veysel Şatıroğlu ve Âşık Mahzuni Şerif’li ev sohbetlerinin etkisinde kalır ve bu iki ulu ozanın ve Dayısı Âşık Yoksul Divani’nin çırağı olarak 11 yaşlarında şiir yazmaya başlar. 1972-1973 öğrenim yılında Sümer Bankın Yerli Malı haftası nedeni ile açmış olduğu yarışmada şiir dalında Liseler arası, Türkiye birinciliğini kazanmış ve zamanın Cumhurbaşkanı Sayın Cevdet Sunay tarafından kabul edilerek kutlanmış ve birincilik diploması ile ödüllendirilmiştir.
ANKARA ULUSTA Kİ OKULUM ANKARA 1. SANAT ENSTİTÜSÜ
CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN CEVDET SUNAY’IN KUTLAMASI
ALDIĞIM BİRİNCİLİK BELGESİ
CUMHUR BAŞKANLIĞI KÖŞKÜNDE CUMHURBAŞKANIMIZ VE DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER
HAKKIMDA YAPILAN YÜKSEK LİSANS TEZİ SAVUNMASINDA HEYETİ İLE
Kamil Sayın 1988 yılında yine bir şiir yarışmasında Avrupa birinciliğini kazanmıştır. T.C. Kültür Bakanlığı tarafından halk şairi kimliğine layık görülmüştür. Hayatı ve şiirleri hakkında Ankara Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans tezi yapılmıştır. Ayrıca Eskişehir Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde de hakkında ikinci bir yüksek lisans tezi başlatılmıştır.
GÜNAYDIN TAN GAZETESİNİN YARIŞMA DUYURUSU
GÜNAYDIN GAZETESİ YARIŞMA NETİCELER
Başarılarından dolayı üç ayrı plaket ile ödüllendirilmiştir.
SAINT-JOSSE-TEN- NOODE BELEDİYE BAŞKANIMIZ SAYIN EMİR KIR BEYEFENDİNİN TAKDİM ETTİKLERİ PLAKETTE YAZDIKLARI, BENİ ÇOK ONURLANDIRDI. PLAKETLERİNDE “KAMİL SAYIN BELÇİKADA ADETA TÜRKİYENİN KÜLTÜR ELÇİLİĞİNİ YAPMAKTADIR.” DİYE YAZMIŞLAR
GECEDE SAYIN BAŞKONSOLOSUMUZ VE SAİNT-JOSSE-TEN -NOODE. BELEDİYE BAŞKANIMIZ DAN PLAKET ALIRKEN
SAYIN ZEHRA ÖZER HANIM DAN PLAKET ALIRKEN
Sayın Profesör Dr. Fatma Ahsen Turan’ın 12 ciltlik çalışması olan, Sazın ve Sözün Sultanları Yaşayan Halk Şairleri Antolojisinde ve Sayın Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu tarafından yazılmış olan “Afyonkarahisarlı Halk Ozanları kitabında büyük ölçüde yer almıştır
PROF. DR. SAYIN FATMA AHSEN TURAN DAN
PROF. DR.SAYIN İRFAN ÜNVER NASRATTINOĞLU DAN
Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı tarafından çıkarılan TEİS Türk Edebiyatçıları İsimler Sözlüğünde de yer almıştır. Şiirleri bir çok antoloji ve dergilerde yer alan Kamil Sayın, Türkiye’de Âşık Edebiyatı dersinde de geleneğin Avrupa’daki temsilcilerinden biri olması sebebiyle ders konusu olarak işlenmektedir.
Benim hayatımda birçok mutluluk verici gelişmeler oldu. Bunlar arasında unutulmaz bir gelişme olarak Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü Öğretim üyesi olan Sayın Doçent Doktor Fatma Ahsen Turan Hoca Hanımefendinin, Üniversitelerde yeni başlatılacak olan, Âşık Edebiyatı derslerinin kitabında yer alacağımın haberi oldu.
Bu gelişme benim tahmin bile edemeyeceğim bir gelişme idi. Bu konuda ki çalışmaları ve benim bu ders kitaplarına girmemi uygun görerek ilgili heyete tavsiyede bulunan ve kitapta yer almamı sağlayan Fatma Ahsen Turan Hocama sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu olay bana Birinci Sanat Enstitüsünü hatırlattı. Enstitünün Torna, Tesviye bölümü
3 – A sınıfı 160 numaralı öğrencisi iken Sümerbank’ın Yerli Malı haftası nedeni ile açmış olduğu yarışmada, Şiir dalında Türkiye birinciliği kazanarak, zamanın Cumhurbaşkanı Sayın Cevdet Sunay tarafından köşkünde kabul edilerek mükafatlandırılmış ve kutlanmış idim.
Duruma çok sevinen okul Müdürüm Sayın Erol Köseoğlu beyefendi, birçok hediyeler ile beni memnun etmesinin dışında Milli Eğitim Bakanlığından Müfettişler çağırarak şiirlerimden en az bir tanesini Lise ders kitaplarına almaları yönünde çaba sarfediyordu. Müfettişler, “Hocam bu söylediğiniz çok zor ders kitaplarına girmek nerdeyse imkansız, bizim buna gücümüz yetmez” dediklerinde üzüntüsünden ağlamıştı. Keşke Müdürüm güzel İnsan şimdi yaşıyor olsada bu güzel gelişmeyi duysa idi. Ne kadar çok sevinir idi. Kendisine Allah’tan rahmetler diliyorum. Kabri Cennet olsun inşallah.
İşte bu güzel gelişmenin müjdecisi olan haberin mail’i :
De : Fatma Ahsen <edebiyatr@hotmail.com>
Envoyé : vendredi 6 janvier 2017 21:05
À : Kamil Sayin sayin
Objet : Bilgilendirme
Merhaba Kamil Bey,
Sizinle ilgili bilgiler, üniversitelerde okutulacak » Âşık Edebiyatı » ders kitabında yer alacaktır. Ayrıca « Toplumsal Bellekte 15 Temmuz » adlı kitapta da yer alacaktır.
Sizin de yer aldığınız “Avrupa’da Yaşayan Halk Şairlerimizin Dilinden Gurbet Ve Sonuçları” International Journal Of Eurasia Social Sciences, Vol: 6, Issue: 21, pp. (1-28) Fatma Ahsen TURAN Doç. Dr. Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı, aturan@gazi.edu.tr isimli makaleyi ilişikte gönderiyorum.
FATMA Ahsen Turan
Sayın Fatma Ahsen Turan Hocama hazırlamış oldukları 28 sayfalık bu güzel makalelerinde bana da yer verdiklerinden dolayı saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.Makale 28 sayfa olduğu için buraya koyamadım internetten okunulabiliyor, gerektiğinde Ahsen Hocamın belirttiği isim girilerek makalenin tamamı okunabiliyor.
Ahmet Yesevi Üniversitesinin « Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü » adlı bir çalışması. Ben hem madde yazarıyım hem de editörüyüm. Bu çalışmada siz de yer alacaksınız. Sözlüğün web adresi: teis.yesevi.edu.tr
Kamil bey henüz ders kitapları tamamlanmadı ama sizin üniversitelerde yeni açılmış olan Âşık Edebiyatı derslerinde ders konusu olarak işlemeye başlanmanız AKTS. de onaylandı.
AKTS : Üniversitelerde okutulan derslerin hafta, hafta konularının, sınav, ödev sayılarının amaç ve çıktılarının yer aldığı formdur.
Her üniversite bunu yayımlamak zorunda.14 hafta ders konusu yüklüyoruz. Okuyacağımız ders konularını biz belirliyoruz.
Yüksek lisansta Âşık Edebiyatı dersinde iki hafta Avrupada yaşayan Halk Şairlerini işliyoruz. Bir Hafta Sizi , bir hafta da Almanya da yaşayan Kemteri Babayı konu ediyoruz.
Yani artık Üniversitede ders olarak işleniyorsunuz.
10. Hafta daki ders konusu Kamil Sayın ve Belçika daki Âşıklık geleneği.
Gazi Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Fatma Ahsen TURAN
30.06. 2020 ANKARA
Dünyanın en büyük Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğünde de yer almamı sağlayan ve mail ile bana bildiren Sayın Fatma Ahsen Turan Hocama şükranlarımı sunuyorum.
TÜRK EDEBİYATI İSİMLER SÖZLÜĞÜ :
KODU: M 5214
MADDE ADI: KAMİL SAYIN
MAHLASI: KUL KAMİL, DOST KAMİL
DOĞUM/ÖLÜM TARİHİ: DOĞUM, 1955
DOĞUM YERİ: AFYONKARAHİSAR
Kamil Sayın, Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde 1955’te doğmuştur. Şiirlerinde Dost Kamil ve Kul Kamil mahlaslarını kullanır. olarak anılmaktadır. Âşık, babasının Kara Harp okuluna tayin olması vesileyle üç yaşında geldiği Ankara’da 1978’e kadar yaşar (Turan ve Bolçay 2010:105). 1972-1973 Musa Kazım ve Dursun Sayın’ın beş çocuğundan ikincisidir (Karatay 2014: 23). Ailesi Lalıklar öğretim yılında Ankara I. Sanat Enstitüsünü bitirir. Kamil Sayın, 1973’te anne tarafından akrabası olan Döne Hanımla evlenir. Hatice ve Zehra adında iki kızı, Musa Kazım adında bir oğlu vardır (Karatay 2014: 25). Kul Kamil’in mesleği torna ve tesviyeciliktir. 1973-1975 yılları arasında Ankara otobüs işletmesinde çalışmış, askerliğini yaptıktan sonra tekrar EGO’daki görevine dönmüştür. 1978’in mart ayında Belçika’ya gider ve hâlen Belçika’da ikâmet etmektedir. Âşık, Belçika’daki ilk üç yılında bir fabrikada daha sonra da Holiday Inn otelinde çalışmış olup (Turan ve Bolçay 2010: 107) şu anda emeklidir.
Kul Kamil, on bir yaşında şiir yazmaya başlar. İlk şiirini otuz yaşında vefat eden amcası için yazmıştır. Kamil Sayın’ın babası Musa Kazım Sayın, Harp okulunda görev yaparken orada askerliğini yapan Mahzuni Şerif ile tanışır ve çok iyi dost olurlar. Kamil Sayın, babasının can dostu Mahzuni Şerif ve Âşık Veysel ile yaptıkları saz ve söz sohbetlerinden çok etkilenir, bu büyük ustalardan aldığı ilhamla şiirlerini yazar. Sohbetlerle başlayan eğitim süreci onun hayatında önem taşır. Sayın’ın sazda ve sözde birebir çalıştığı, talim ve terbiyesinden geçtiği, çıraklık yaptığı bir ustası olmamıştır (Turan ve Bolçay 2010: 106). Ancak âşıklık geleneğinin önemli ustalarından olan dayısı Şemseddin Kubat’ın Kamil Sayın’ın hayatında etkisi büyüktür. Sayın, mahlas olarak güzel bir anlamı olması sebebiyle adını kullanır. Mahlasıyla ilgili şunları söylemektedir: “2006 yılında Ankara OZAN-DER’de sayın başkan Ozan Emaneti ve birçok ozan dostun olduğu bir sohbette ozan Balkaymak’ın ‘Sen neden mahlas kullanmıyorsun? Sana bir mahlas bulalım’ demesi üzerine Ozan Emaneti ‘Adamın adını koyan mahlasını da koymuş Dost Kamil tam uymuş’ demiş.” Bunun üzerine Sayın, ‘Dost Kamil, Kul Kamil’ mahlaslarını kullanmaya başlamıştır (Turan 2010: 209,210). Sayın’ın sanatının şekillenmesinde örnek aldığı Mahzuni Şerif, Veysel ve Yoksul Derviş’ten başka Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Pir Sultan Abdal, Abdurrahim Karakoç da onun sanatında büyük önem taşımaktadır. Sayın, ilk söylediği şiirleri, Mahzuni Şerif’in sözünün üstüne söz söylenmez anlayışıyla yırtıp atmıştır. Sayın’ın büyük usta Âşık Veysel’e olan saygı ve muhabbeti şiirlerinde de yer almıştır. Sayın, Âşık Veysel’i Ankara’da Yüksek İhtisas Hastanesinde yatarken ziyaretine gitmiş ve büyük usta için duygularını irticalen dizelere aktarmıştır.
Dost Kamil, şiirlerini hece ölçüsünün 8’li ve 11’li kalıplarıyla yazar. Şiirlerinin konularını beşerî aşk, vatan sevgisi, gurbet, gurbette çekilen zorluklar, gurbette kaybettikleri, Türkiye’de sessiz, kimsesiz kalan köyler, evlada nasihat, aileye olan muhabbet büyük ustalara hasret ve övgü, Hakk’a olan bağlılık, doğru yoldan ayrılmama gibi konular teşkil eder (Turan ve Bolçay 2010: 108). Sayın, özellikle gurbette olmanın getirdiği bir hassasiyetle vatana ve vatanın her bir parçasına özellikle de doğduğu yer olan Emirdağ’a büyük bir muhabbet ve özlem duymakta ve bu muhabbetin tezahürü olan coşkulu şiirler yazmaktadır.
Sayın, şiirlerinde işlediği konularla ilgili “şiirlerimin büyük bir bölümünde tasavvufa ağırlık vermem gerektiğine inandım, yaşamımda olduğu gibi şiirlerimde de insanları sevmenin ve insanlığa hizmet etmenin yüceliğini dile getirmenin hazzını yaşamaya çalıştım” demektedir. Sayın’ın mahlasındaki Kul ibaresi de onun Allah’a hizmetini ifade etmektedir. Ona göre tasavvuf ilmi kuyunun içindeki sudur. O kuyudaki sudan Yunus da Pir Sultan Abdal da Kaygusuz da su çekmiştir, Kamil Sayın’ın “Sanma ki Kamil bedende” mısraı onun felsefesini anlatmak açısından yeterlidir (Turan 2010: 211).
Kamil Sayın, 1972-1973 öğrenim yılında Sümerbank’ın “Yerli Malı Haftası” sebebiyle açmış olduğu yarışmasında şiir dalında Türkiye birincisi olmuş. Daha sonra 1988’de Günaydın gazetesi Avrupa baskısının açmış olduğu bir yarışmada “Türkiye’m” adlı şiiriyle Avrupa birincisi olmuştur. 2003’te de Belçika’da BelTürk gazetesi tarafından yılın sanatçıları arasında seçilmiştir.
Sayın, şiirlerini Tasavvufta Gerçek ve Gönül Penceresi adlı iki şiir kitabında toplamıştır. Ayrıca şiirlerini yerel dergi ve gazetelerde yayımlamaktadır. Kamil Sayın, kitapları hakkında “Belçika Devlet bakanı Robert Delathouwer’in girişimleriyle kitaplarımın Belçika’daki kütüphanelere alımı gerçekleştirilmiş ve bütün gelişmeler gazete ve dergiler tarafından haber yapılmıştır.” demektedir. Türkiye’de ve Avrupa’da muhtelif gazete ve dergilerde de hayatı, sanatçı kişiliği ve şiirleri hakkında yazılar çıkmıştır (Turan 2010: 213). Kamil Sayın’ın eserlerini Âşık Haydar Özlük, Müslüm Sümbül ve Âşık Haşimî plaklara okumuştur.
Karatay, Merve (2011). Belçika’da Âşıklık Geleneğinin Bir Temsilcisi Kamil Sayın’ın Hayatı Sanatı ve Şiirleri. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Karatay, Merve (2014). Gönül Bahçemdeki Yedi Verenler, Kamil Sayın’ın Hayatı Sanatı ve Şiirleri. Ankara:yyy.
Nasrattınoğlu, İrfan Ünver (2006). Afyonkarahisarlı Halk Ozanları. Ankara: Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Yay.
Turan, Fatma Ahsen (2010). « Kamil Sayın (Dost Kamil – Kul Kamil) ». Yaşayan Halk Şairleri, Sazın ve Sözün Sultanları III Ed. Fatma Ahsen Turan, Başak Uysal vd Ankara: Gazi Kitapevi. s. 208-232.
Turan, F. A., E. Bolçay (2010). Sazın ve Sözün Sultanları Belçika’da Yaşayan Halk Şairleri Ankara: Gazi Kitabevi.
Eserleri ;
Adı | Yayınevi | Yayın Yeri | Basım Yılı | Sayfa Sayısı | Eser Dili | Eser Türü | Eser Not |
Tasavvufta Gerçek | Aygül Ofset | Ankara | 2003 | 48 | Şiir | ||
Gönül Penceresi | Aygül Ofset | Ankara | 2003 ( 2. baskı 2006) | 168 | Şiir |
Madde Yazım Bilgileri :
Yazar: PROF. DR. FATMA AHSEN TURANYayın Tarihi: 15/03/2019
Afyonkarahisar İl Kültür Müdürlüğü, bu izin belgesi ile Kültür Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne 27. Ekim. 2017 tarih ve 4221sayı numaralı resmi yazısı ile benim Ünesco Yaşayan İnsan Hazinesi bünyesine girmeye uygun olduğumun müracaatını yapmıştır.
Kamil Sayın Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun 16.06.2022 Tarihli ve 839/37 sayılı kararı doğrultusunda Kurumun Harleşme üyesi olarak seçilmiştir.
TÜRK DİL TARİH KURUMU ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ BAŞKANLIĞINDAYIZ
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ BAŞKANIMIZ ZEKI ERASLAN ILE
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ BAŞKAN YARDIMCISI SAYIN ADEM UZUN DAN ÜYELİK BELGEMİ ALIRKEN
Kamil Sayın, Kanal Avrupa ve SKYLİVE Televizyonları ile GOLD FM. Radyo programlarına defalarca konuk edilmiş, ATV Avrupa Televizyon kanalında düzenlenen Dünyadaki Ünlü Emirdağ’lılar programına da konuk edilmiştir.
Gelen yoğun teklif üzerine SKYLİVE Medya gurubunda, Kamil Sayın ile Dost Meclisi programının Moderatör’ü olarak 06. 03. 2019 tarihinde göreve başladım.
Kamil Sayın, şiirlerini bazı mahalli ve yerel dergi ve gazetelerde yayımlamaya devam etmektedir. Kamil Sayın’ın tasavvufa merakı çocuk yaşlarında başlamıştır. Şiirlerini,Gönül Penceresi, Tasavvuf ta Gerçek, Gönül Bahçemdeki Yediverenler, Gönülden Gönüle, Gönül Bahçesinden ve Gönül Gülleri isimli şiir kitaplarında toplamış ve yayımlamıştır.
Ayrıca “Gizli İlimler Hazinesi – Tasavvuf-i Bilgiler” isimli bir kitap derlemek sureti ile okuyucularının hizmetine sunmuştur.
Gazeteci sayın Cüneyt Gargılı,
“Ankara Hilton Otelinde, Emirdağ’lı Şair, Yazar ve Tasavvuf Üstadı, Kamil Sayın ile buluştuk. Üniversitelerin peşinde koştuğu bu Alim insanla öyle sohbetler ettik ki….. ’’ diyerek facebook’ta lutufkar bir paylaşımda bulunmuşlar.
06. 03. 2019 itibarı ile SKYLİVE TV. de her hafta “Kamil Sayın ile Dost Meclisi” programının Moderatör’lüğünü yapmaktadır. (hazırlayıp sunmaktadır).
Eskişehir’de yaşayan Öğretmen dostları tarafından bütün şiirlerinin ve yüksek lisans tezinin de yer aldığı 1500 sayfadan oluşan üç ciltlik Divan’ı hazırlanarak basılmıştır.
Türkiye ve Avrupa şiir birincilikleri olan Şair Kamil SAYIN’a büyük ilgi gösteren Brüksel Hükümeti Devlet Bakanı Robert DELATHOUWER, Şairin “Gönül Penceresi” adlı kitabını Belçikadaki tüm kütüphanelere koymak için harekete geçti.
Brükselde 60 değişik dilin yaşadığına dikkat çeken Bakan “Yabancı bir tecrübe, anlamadık sözlere bakmak , oradan buradan gözlemelemek çok anlamlı. Bu şiirler Türkiye’den gelen, ama bizimle olan bir Şair’in gönlünde değerlenderilmiş sözleri fazla anlamıyorum ama biliyorum ki, doğru duygularla izah edilmiş. Çünki burada yaşayan binlerce insanın duygularını tercüme ediyor. Şair Kamil SAYIN’ın şiirleri birbirimize uzak olan Ülkelerimizi ve gönüllerimizi birleştirmede, yakınlaştırmada öncü rolü oynamaktadır. Bizleri böylesine farklı duygularla yakınlaştıran SAYIN’a teşekkür ediyorum” dedi.
Bakan DELATHOUWER, Şair Kamil SAYIN’ın kitaplarının Belçika Kütüphaneleri için satın alınacağını ve Fransızcaya çevrilmesine katkı yapacakları sözünü verdi.
Şair Kamil Sayın da kitapların bedellerinin ihtiyacı olan belediye okullarına bağışlanması isteğini dile getirerek Sayın Devlet Bakanının takdirlerini bir kez daha kazandı.
Sayın Bakan son olarak şu açıklamayı yaparak sözlerini noktaladı. “Türkiye Cumhuriyeti Politik yönden Avrupa Birliğine girememiş olmasına rağmen Kamil Sayın’ın kitaplarının Belçika daki kütüphanelere girişi ile bu gün itibarı ile Kültürel yönden Avrupa Birliğine girmiştir. Türkiyeden Türk meslektaşım geldiğinde Kamil Sayın’ı tanıdığımı söyleyeceğim.” Sözleri bizi yeterince onurlandırmıştır.